Ειδήσεις

Διεθνή Νέα

Κατά 33% περιορίζει φέτος η ΕΕ τις εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες

eleolado_site-4 Κατά 33% περιορίζει φέτος η ΕΕ τις εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, οι αναμενόμενες ποσότητες ελαιολάδου και πυρηνελαίου που θα έχουν εισαχθεί μέχρι το κλείσιμο της περιόδου ανά χώρα, θα αυξηθούν κατά 5% στην περίπτωση της Κίνας και 2% στην περίπτωση της Βραζιλίας. Από την άλλη θα παραμείνουν σταθερές σε Αυστραλία Ρωσία και ΗΠΑ, συγκριτικά με την προηγούμενη ελαιοκομική σεζόν, ενώ θα μειωθούν αισθητά στον Καναδά, κατά 8% και την Ιαπωνία κατά 1%.

Στην ΕΕ, τα έως τώρα στοιχεία και οι εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μια συνολική μείωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες κατά 33%. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως πέρυσι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, και κυρίως από την  Τυνησία, είχαν σημειώσει αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, κατά 84%, με το ενδοκοινοτικό εμπόριο να υποχωρεί τελικά την ίδια χρονιά κατά 1%.

Υπενθυμίζεται ότι στο κλείσιμο της περιόδου 2017/18, οι εισαγωγές ελαιολάδου είχαν σημειώσει αύξηση κατά 29% στην Βραζιλία, 18% στον Καναδά, 7% στην Αυστραλία, 4% στην Ρωσία και 2% στις ΗΠΑ, ενώ παρέμειναν σταθερές σε Ιαπωνία. Ωστόσο το ενδιαφέρον της Κίνας είχε οδηγήσει σε μια υποχώρηση των εισαγωγών κατά 8%.

Αναφέρεται εδώ πως στην περίπτωση των επιτραπέζιων ελιών, το κλείσιμο της τρέχουσας περιόδου, θα δει τις εισαγωγές μειωμένες κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες θα προσεγγίσουν τους 625.000 τόνους.

Τιμές παραγωγού

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, σύμφωνα με τον IOC, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 14% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη σεζόν, με μια μέση τιμή στα 2,88 ευρώ ανά κιλό. Μειωμένη καταγράφεται και η τιμή παραγωγού στην Ισπανία, όπου με μια τιμή στα 2,79 ευρώ ανά κιλό, κατά το ίδιο διάστημα, εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει κατά 22%.

Αντίθετα στην Ιταλία, το διάστημα πριν τα Χριστούγεννα του 2018, η μέση τιμή παραγωγού έφτασε τα 5,93 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 49%. Τέλος η τιμή παραγωγού στην Τυνησία, παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες αμετάβλητη στα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Συμβούλιο, και αυτή είναι τα 3,43 ευρώ ανά κιλό, μειωμένη κατά 18% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.

agronews.gr

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των αγορών κινούνται δραστήρια προς μια κατεύθυνση χαμηλώματος των τιμών παραγωγού ελαιολάδου με σημείο αναφοράς την επόμενη εμπορική περίοδο. Σε αυτό συνομολογούν τόσο η κατάσταση της φυσικής αγοράς σήμερα, όσο και σενάρια για το μέλλον του κλάδου από την ισπανική Deoleo αλλά και φήμες που ακούγονται από την γειτονική Ιταλία.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search