Ειδήσεις

Διεθνή Νέα

Τρίμηνη εκεχειρία στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας κήρυξε η G20

axijinpingtrumpg20 Τρίμηνη εκεχειρία στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας κήρυξε η G20

O Αμερικανικός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες για το δείπνο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίγνκ στο κλείσιμο της Συνόδου των G20 στο Μπούενος Άιρες. Αυτό που προέκυψε ήταν μια τρίμηνη εκεχειρία στην εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Πεκίνου.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ντ. Τραμπ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως είχε αναγγείλει, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα - η ακριβής αξία της δεν διευκρινίζεται - αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών των τομέων της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της βιομηχανίας κλπ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Μετά το τέλος του δείπνου, ο Πρόεδρος Τραμπ αναχώρησε για τις ΗΠΑ χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Στο προοίμιο της συνάντησης με τον Τζινπίνγκ ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε εκφράσει μεγάλη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα: «Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση που έχω με τον Πρόεδρο Τζινπίνγκ. Για αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι πολύ θετικό για την Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωνε ότι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα υπάρξουν «μέσα στις επόμενες 90 μέρες» περαιτέρω αποφάσεις. Και μέχρι τότε, αναστέλλεται η αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι από σεβασμό για τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο Μπους, τον πρεσβύτερο, δεν θέλησε να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.

«Κίνα και ΗΠΑ έχουν ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη και την ευημερία»

Το δείπνο Τραμπ-Τζινπίνγκ ήταν η σημαντικότερη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή, σημειώνει η dw.com. Την ώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε λίγο πριν το δείπνο λόγο για κάτι «σπουδαίο» ως προς τα αποτελέσματα, η κινεζική αντιπροσωπεία μιλούσε για προσέγγιση, αλλά και διαφορές στην εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ.

Ο χαμηλών τόνων Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε λίγο πριν ξεκινήσει το δείπνο με τον Ντ. Τραμπ: «Κίνα και ΗΠΑ, είναι δύο σημαντικές χώρες με μεγάλη επιρροή, αλλά και ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. Μόνο μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την πρόοδο. Μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα να ανταλλάξουμε ιδέες για το συμφέρον και των δύο χωρών και να μιλήσουμε για το μέλλον των σχέσεων Κίνας και ΗΠΑ».

Μετά την επιβεβαίωση του Λευκού Οίκου για την «εκεχειρία» ήρθε η ανακοίνωση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Βανγκ Γι ότι το Πεκίνο δεσμεύεται να μην επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς.


Πηγή: dw.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ / φωτο: Kevin Lamarque/Reuters, theguardian.com

«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνονται στην

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη χρονιά παραγωγής των εσπεριδοειδών εμφανίζονται εκπρόσωποι συνεταιρισμών τόσο από την Αργολίδα όσο και από τη Λακωνία

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search