Ειδήσεις

Διεθνή Νέα

Πριν τη συγκομιδή limit down στο βαμβάκι από τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

CottonHarvest Πριν τη συγκομιδή limit down στο βαμβάκι από τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς σε κινέζικα προϊόντα και επακόλουθα η Κίνα σε εισαγωγές αμερικάνικων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και το βαμβάκι. Με απλά λόγια οι νέοι δασμοί στα βαμβάκια καθιστούν τα αμερικάνικα ακριβά για εισαγωγή στην Κίνα, επομένως θα πρέπει να γίνουν πιο φτηνά προκειμένου να βρουν αγοραστή. Πάνω σε αυτή τη θεωρία σημειώθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου το βράδυ το σχεδόν limit down με τους κερδοσκόπους να σφυροκοπούν την αγορά, είτε ρευστοποιώντας κέρδη είτε τοποθετώντας νέο χρήμα στην πτώση. Βέβαια, να σημειωθεί ότι επειδή το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια υποτονικότητα στην αγορά που μπορεί να έφερνε διόρθωση τιμών, αρκετοί θεωρούν ότι οι δασμοί ήταν απλά η αφορμή. Ωστόσο, μόλις ισορροπήσει η χρηματιστηριακή αγορά, θα σημειωθεί αύξηση στη ζήτηση από τα κλωστήρια και ανάκαμψη.    

Εν τω μεταξύ, στην ελληνική αγορά επικρατεί ανησυχία στον κλάδο καθώς η σεζόν δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη και παράλληλα έχει εξωγενείς αστάθμητους παράγοντες. Από τη μία η Τουρκία παραμένει «βαριά άρρωστη», από την άλλη οι έμποροι δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τις ποσότητες που έχουν προαγοράσει, ενώ και το βραζιλιάνικο βαμβάκι είναι άφθονο, φτηνό και ποιοτικό.

Λίγο πριν μπουν οι μηχανές στα βαμβακοχώραφα, στην παγκόσμια αγορά η αποκαλούμενη βάση (πριμ) επί των χρηματιστηριακών τιμών εξακολουθεί να πιέζεται, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν σημάδια ισορροπίας κατόπιν της έντονης χρηματιστηριακής πτώσης.

Σημειωτέον ότι άλλες χρονιές τέτοια εποχή έμπαιναν στην αγορά δυνατά τα τουρκικά κλωστήρια για άμεσες φορτώσεις, ενώ παράλληλα και οι εμπορικοί οίκοι πίεζαν για φορτώσεις, δηλαδή οι εκκοκκιστές ήξεραν σε τι τιμή πάνω κάτω πουλάνε και μάλιστα με άμεσες φορτώσεις και πληρωμές.

Θεωρητικά στα 3 σεντς ανά λίμπρα πάνω από τις τιμές Δεκεμβρίου ‘18 φαίνεται να ισορροπεί η αγορά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, τιμή που σήμερα δίνει σχεδόν 81,50 σεντς ανά λίμπρα, δηλαδή 1,54 ευρώ το κιλό.

agronews.gr

MAINOS-CONSULTING-small Πριν τη συγκομιδή limit down στο βαμβάκι από τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην κατεύθυνση της υποστήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και της ενίσχυσης της αξίας του προϊόντος διοργανώνουν εσπερίδες σε Λάρισα (26 Φεβρουαρίου), Αλίαρτο (27 Φεβρουαρίου), Σέρρες (05 Μαρτίου) και Ορεστιάδα (06 Μαρτίου).

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search