Ειδήσεις

Διεθνή Νέα

Εξίσου αποτελεσματική η βιολογική γεωργία στην καταπολέμηση των εχθρών των καλλιεργειών

inra_france3 Εξίσου αποτελεσματική η βιολογική γεωργία στην καταπολέμηση των εχθρών των καλλιεργειών

Στο συμπέρασμα ότι η βιολογική γεωργία είναι εφάμιλλα αποτελεσματική με τη συμβατική, όσον αφορά τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών, κατέληξε ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων. Απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα και άλλες μορφές εισροών, η βιολογική γεωργία ευνοεί τη βιοποικιλότητα, καθώς καταπολεμά με φυσικό τρόπο τα φυτικά παράσιτα και δεν θυσιάζει τις καλλιεργητικές αποδόσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη περίπου 177 επιστημονικές δημοσιεύσεις με στόχο τη μέτρηση του αντίκτυπου των βιολογικών αγροτικών πρακτικών, η ομάδα γεωπόνων του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών (INRA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο τύπος καλλιέργειας διευκολύνει την αυτορρύθμιση μεταξύ των φυτών, των επιβλαβών οργανισμών και άλλων ζωντανών ειδών. Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικές καλλιέργειες προωθούν βιολογικές και χημικές διεργασίες, όπως οι εκπομπές πτητικών ουσιών, για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων, παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι οι μικροσκοπικοί μύκητες, τα βακτήρια ή οι ιοί, καθώς και των ζιζανίων.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι η φυσική αυτορρύθμιση όσον αφορά τη λειτουργία των επιβλαβών οργανισμών είναι πιο σημαντική στη βιολογική γεωργία από ό,τι στη συμβατική, και αυτό ισχύει για όλους τους τύπους επιβλαβών οργανισμών», υπογραμμίζει ο Adrien Rusch, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπορντό.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας μπορούν να χαρακτηριστούν έως και επαναστατικά, εφόσον δημιουργήσουν εύφορες συνθήκες για τη μείωση της χρήσης χημικών παρασιτοκτόνων. Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση του τομέα και στην παροχή νομικής ασφάλειας στους Ευρωπαίους παραγωγούς.

www.ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των αγορών κινούνται δραστήρια προς μια κατεύθυνση χαμηλώματος των τιμών παραγωγού ελαιολάδου με σημείο αναφοράς την επόμενη εμπορική περίοδο. Σε αυτό συνομολογούν τόσο η κατάσταση της φυσικής αγοράς σήμερα, όσο και σενάρια για το μέλλον του κλάδου από την ισπανική Deoleo αλλά και φήμες που ακούγονται από την γειτονική Ιταλία.

Πήρε ΦΕΚ την 1η Απριλίου η τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης για τον προϋπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας για τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020.

Social Media

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

Ροή Ειδήσεων

Καμία εκδήλωση

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search