Ειδήσεις

Διεθνή Νέα

Πολωνία: Αδυναμία ανταπόκρισης στις ανάγκες της υψηλής μηλοπαραγωγής

mila-polonia-696x392 Πολωνία: Αδυναμία ανταπόκρισης στις ανάγκες της υψηλής μηλοπαραγωγής

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι Πολωνοί παραγωγοί, παρά τις εκτιμήσεις για συγκομιδή ρεκόρ στα μήλα αυτή τη σεζόν. Από τη μία το ρωσικό εμπάργκο που καλά κρατεί, και από την άλλη η υπαναχώρηση της Κίνας από τη δέσμευσή της να εισάγει μεγάλη ποσότητα μήλων, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης είναι πολύ πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το πλεόνασμα της παραγωγής. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού για τη συλλογή των καρπών από τα δέντρα.

«Πολλοί αγρεργάτες που αναμέναμε από την Ουκρανία δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και με τους πρόσθετους εργαζόμενους, δεν έχουμε το επαρκές εργατικό δυναμικό προκειμένου να συλλέξουμε όλα αυτά τα μήλα» λέει ο Mohamed Marawan, στέλεχος της πολωνικής επιχείρησης Sarafruit, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία μήλων. Για μια μεγάλη παραγωγό εταιρεία, το πλεόνασμα των μήλων μπορεί να διατεθεί σε τοπικά εργοστάσια επεξεργασίας. Ωστόσο, για τις μικρές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 1000 τόνους μήλων, αλλά έχουν πάνω από 1500 τόνους μήλων στον οπωρώνα τους, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Όπως είναι λογικό, η παραγωγή ρεκόρ έχει επιφέρει πτώση των τιμών. «Εξακολουθούμε να κερδίζουμε χρήματα, αλλά φυσικά είναι πολύ λιγότερα ανά κιλό από όσα πήραμε πέρυσι» τονίζει ο Marawan.

ypaithros.gr

Με συρρικνωμένη παραγωγή, δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια, αλλά και μεγάλη δακοπροσβολή, που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως ή επαρκώς από τις επεμβάσεις δακοκτονίας, συνεχίζεται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στις διάφορες περιοχές της χώρας για την ποικιλία Καλαμών

Εγγραφή στο Newsletter

Τα σημαντικότερα άρθρα της εβδομάδας στο mail σας

© 2017-2018 Agravia.gr

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Agravia.gr

Search